Euroskupina možno nestihne 9. júla schváliť úver pre Španielsko

Berlín 4. júla (TASR) – Ministri financií eurozóny možno nestihnú na najbližšej schôdzi 9. júla schváliť záchranný úver pre španielske banky, pretože ešte stále čakajú na správu expertov, ktorí skúmali situáciu v krajine. Upozornil na to dnes hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Kotthaus.
Madrid pritom očakáva, že ministri podpíšu memorandum o porozumení, ktoré sa týka finančnej pomoci v hodnote 100 miliárd eur pre španielsky bankový sektor, v pondelok 9. júla. Dva zdroje z Európskej únie, ktoré nechceli byť menované, však naznačili, že termín podpísania sa možno presunie na 30. júla.
Podľa Kotthausa ministri musia najskôr dostať od expertov Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskej komisie (EK) správu o situácii v španielskom bankovom sektore a až po jej preštudovaní môžu rozhodnúť o záchrannom úvere.
Navyše, Nemecko nepripojí svoj podpis pod memorandum, kým ho neschváli parlament, aj ten rozhodne až na základe správy expertov. Termín hlasovania ešte nebol určený, malo by však k nemu dôjsť ešte v lete.
Euroskupina, neformálne združenie ministrov financií, sa pravidelne schádza raz za mesiac a podľa Kotthausa zatiaľ nič nenaznačuje, že bude schvaľovať memorandum.
V memorande sa má spresniť termín splatnosti a úroková sadzba z úveru. Španielsko pravdepodobne dostane na splatenie pôžičky 15 rokov a úrok sa bude pohybovať od 3 do 4 %.
Španielsky minister financií Luis de Guindos pritom v utorok (3. 7.) vyhlásil, že banky v krajine by mali dostať finančnú injekciu v priebehu niekoľkých týždňov.

Súvisiace články

Aktuálne správy