EÚ vytvára horšie možnosti pre investorov ako Rusko alebo Čína

Štrasburg/Brusel 3. júla (TASR) – Podmienky, ktoré vytvára Európska únia (EÚ) pre investorov, sú menej lákavé ako podmienky v iných častiach sveta, uviedol poslanec Európskeho parlamentu (EP) Jaroslav Paška v rozprave na tému Atraktívnosť investovania v Európe, ktorá sa konala počas prebiehajúce plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.
Slovenský europoslanec počas rozpravy uviedol, že súhlasí s konštatovaním svojich kolegov a Európskej komisie (EK), že medzi komparatívne výhody Európy, v porovnaní s inými regiónmi sveta, patria najmä vzdelaná a rozhľadená populácia, dobre vybudovaná technická infraštruktúra a rozsiahle pokrokové technologické zázemie.
"Nazdávam sa však, že jedným z hlavných problémov Európskej únie je energetická sebestačnosť, respektíve schopnosť poskytnúť ďalšie energetické zdroje pre nové investície," povedal Paška, ktorý je členom Výboru EP pre priemysel, výskum a energiu.
V tejto súvislosti dodal, že Európa musí byť pripravená na budovanie transkontinentálnych energetických sietí a na napájanie sa na energetické zdroje, ktoré sa nachádzajú mimo nášho kontinentu.
Priamo v súvislosti s investormi pôsobiacimi na území EÚ Paška upozornil na skutočnosť, že čoraz viac investorov odchádza preč, pričom priestor na nové investičné možnosti nachádzajú najmä v Rusku, Číne, Brazílii a ďalších krajinách.
"To znamená, že zrejme aj podmienky, ktoré vytvárame pre investorov, a to aj pre domácich investorov, sú horšie ako v krajinách, do ktorých odchádzajú," konštatoval slovenský europoslanec.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam. Obrazová redakcia TASR vydáva k správe videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy