SDKÚ-DS predloží návrh na licencie pre živnostníkov

Poslanci za SDKÚ-DS predložia do parlamentu návrh zákona, ktorým by sa zaviedli dobrovoľné licencie pre živnostníkov. Po rokovaní so zástupcami živnostenských organizácií o tom informoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. „Hovorili sme o limitoch, o spôsobe, o tom, kto by na licenciu mal nárok. Cieľom našej debaty je pretavenie týchto poznatkov do návrhu zákona o živnostenských licenciách,“ povedal. Takýto legislatívny návrh chce opozičná strana predstaviť v čo najkratšom čase.

Licencie by mohli podľa Štefanca využívať tí živnostníci, ktorí nie sú platcami dane z pridanej hodnoty. „Chceme, aby sa nemuseli zaoberať podrobne účtovníctvom, aby si raz, maximálne dvakrát ročne zaplatili licenciu a mohli sa tak venovať najmä tomu, prečo si zriadili živnosť,“ povedal podpredseda SDKÚ-DS.

Slovenská asociácia malých a stredných podnikov podľa jej prezidenta Vladimíra Sirotku predkladá politickým stranám návrh na zavedenie licencií pre živnostníkov už niekoľko rokov. „Máme predstavu, že by si malý živnostník s príjmom do hranice pre registráciu dane z pridanej hodnoty, teda do 49 790 eur ročne jednou platbou zaplatil dane, aj sociálne a zdravotné odvody,“ povedal. Zbavil by sa tak podľa neho povinnosti vedenia „veľkého“ účtovníctva. Vďaka zavedeniu dobrovoľných licencií by podľa neho štát dostal vopred od živnostníkov dane aj odvody.

Súvisiace články

Aktuálne správy