Euro sa mierne zotavilo, jeho kurz je opäť nad 1,25 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 13. júna (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny sa po poslednom poklese opäť zotavil a dostal sa nad úroveň 1,25 USD/EUR. Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,2576 USD. Ráno v ázijskom obchodovaní sa ešte obchodovalo po 1,2477 USD.
Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2534 (v utorok: 1,2492) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7978 (0,8005) eura.
"Situácia na dlhopisových trhoch krajín zasiahnutých krízou, Talianska a Španielska, sa mierne upokojila," odôvodnil devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf zotavenie eura. Navyše, Taliansko dnes získalo na trhu čerstvé peniaze, aj keď sa úroky jeho dlhopisov zvýšili. "Neistota však pred nedeľnými voľbami v Grécku zostáva veľmi vysoká," varoval Umlauf.
Ďalším faktorom, ktorý podporil euro voči doláru, bol pokles maloobchodných tržieb v USA. V máji sa znížili druhý mesiac za sebou. Slabé čísla v USA signalizujú spomaľovanie najväčšej svetovej ekonomiky, čo môže spôsobiť, že americká centrálna banka (Fed) opäť začne nakupovať dlhopisy, aby podporila ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy