Tempo ekonomického rastu sa má v roku 2006 zvýšiť na 5 %

Bratislava 16. júla (TASR) – Tempo ekonomického rastu by sa malo zo súčasných 4 % zvýšiť na 5 % v roku 2006, a to udržateľným spôsobom.

Vyplýva to z predvstupového ekonomického programu (PEP), ktorý dnes s nevýznamnými pripomienkami schválila vláda SR. PEP ďalej predpokladá postupné zníženie miery inflácie pod 3 %, pokles deficitu bežného účtu platobnej bilancie pod 5 %, udržanie celkového verejného dlhu pod 60 % HDP a postupné znižovanie nezamestnanosti. Výrazne znížiť by sa mal tiež podiel výdavkov verejného sektora na HDP, zo 49 % v roku 2002 na 41,2 % v roku 2006. Toto zníženie by malo byť pritom dosiahnuté najmä poklesom konečnej spotreby vlády, keď jej podiel na HDP sa má zo súčasných asi 20 % znížiť na 17 %.

Program ráta s úspešným vstupom SR do Európskej únie (EÚ) k začiatku mája 2004 a zohľadňuje aj realizáciu takej hospodárskej politiky, aby kritériá, potrebné pre prijatie spoločnej meny euro, Slovensko plnilo najskôr už v roku 2006.

Na dosiahnutie vyššie spomenutých cieľov je podľa Ministerstva financií (MF) SR potrebné zrýchliť reformu dôchodkového systému, treba racionalizovať systém štátnej sociálnej podpory a pomoci. Dôsledne treba tiež robiť reformu zdravotného systému, pokračovať musí reforma vzdelávacieho systému a nemenej dôležitá je aj reforma verejnej správy. MF taktiež zdôrazňuje potrebu doprivatizovania sieťových odvetví. Vzhľadom na očakávaný vstup do EÚ je tiež potrebné dobudovať administratívne kapacity so zreteľom na podporu projektov spolufinancovaných z fondov spoločenstva.

Zdrojom ekonomického rastu v strednodobom horizonte má byť hlavne rast celkovej produktivity práce a prílev zahraničných investícií do podnikovej sféry. Po roku 2003 však rezort financií očakáva už aj zdynamizovanie rastu súkromnej spotreby. Mzdy pôjdu výraznejšie hore, lebo sa budú prispôsobovať zvyšovaniu rastu produktivity práce, rásť bude aj počet zamestnaných. Naopak, klesať bude inflácia a významný dosah bude mať aj plánované zníženie daní z príjmu.

Priemerná miera inflácie má tento rok dosiahnuť 8,6 %, v budúcom roku sa má ešte udržať na vyššej hladine 8,1 %, ale už v roku 2005 má klesnúť na 4,7 % a v roku 2006 už len na 3,1 %. Na infláciu budú podľa MF významne vplývať hlavne spotrebiteľské ceny potravín. U nich sa dá totiž po prijatí spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ očakávať výraznejšie zdražovanie. Tlak na ceny potravín by mal byť aspoň čiastočne eliminovaný pôsobením konkurencie v maloobchode.

V menovej politike možno podľa MF očakávať, že klesajúca inflácia ako aj redukcie fiškálneho deficitu i deficitu obchodnej bilancie vytvoria priestor pre postupné zbližovanie slovenských krátkodobých úrokových sadzieb so sadzbami platnými v eurozóne.

Najnovší ekonomický program významne upravuje výhľad tvorby deficitu bežného účtu platobnej bilancie. Podľa vlaňajších očakávaní sa mal za tento rok dostať na 6,8 % HDP, aktuálne to má byť už len 4,5 %. Budúci rok sa má potom tento ukazovateľ prechodne zvýšiť na 4,8 % HDP, avšak potom má už deficit klesať k 3,3-% v roku 2006. Prechodné zvýšenie deficitu v rokoch 2004 má byť vyvolané hlavne očakávaným vyšším rastom investičných dovozov.

MF pre budúce tri roky očakáva okrem iného aj výrazný nárast priamych investícií. Z očakávanej 43-miliardovej úrovne za tento rok sa majú v roku 2004 dostať na 105 miliárd Sk, v roku 2005 mierne klesnú na 90 miliárd Sk, aby sa však v roku 2006 vrátili opäť vyššie až na 130 miliárd Sk.

Zahraničná zadlženosť má zostať v podstate stabilizovaná, pretože by mala za roky 2003 až 2006 klesnúť len veľmi mierne z 13,5 na 12,6 miliardy USD.

PEP predstavuje podrobnú strednodobú ekonomickú stratégiu, ktorá zahŕňa informácie o stave ekonomiky, zámeroch v oblasti vývoja ekonomiky a cieľoch, ktoré by mali byť dosiahnuté.

Súvisiace články

Aktuálne správy