Oslabujúce euro má nemalý vplyv na slovenskú ekonomiku

Bratislava 26. mája (TASR) – Euro je aktuálne voči doláru najslabšie od júla 2010, keď sa dostalo už na hranicu 1,26 EUR/USD. V časoch, kedy má euro tendenciu oslabovať voči doláru, oslabujú aj meny susedných krajín. Na sile tak získava aj nákupná turistika Slovákov. "Svoje skúsenosti majú totiž ešte z roku 2009. Na nákupoch potravín, drogérie či elektroniky viacerí vtedy ušetrili aj desiatky percent," pripomína analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Pri dnešnom kurze zarábajú aj tí, ktorí majú časť úspor v dolároch, alebo im nejaké zostali ešte z minuloročnej dovolenky. Tí Slováci, ktorí si pred rokom zamenili eurá za doláre, sú dnes s najväčšou pravdepodobnosťou v pluse. Suma 1000 eur pred rokom zamenená na 1430 USD má dnes už hodnotu približne 1109 eur.
Tieto zmeny majú nemalý vplyv na vývoj celej ekonomiky. To, čo na prvý pohľad vyhovuje našim peňaženkám, nemusí byť dobré aj pre celé hospodárstvo. "Obchodníkom robí vrásky na čele zvýšená nákupná turistika Slovákov do okolitých krajín, hotelierov zase desí, keď sa v dôsledku posilňujúceho eura voči okolitým menám stávame drahšou destináciou pre Maďarov, Poliakov či Čechov," vysvetľuje Sadovská.
Ak euro oslabuje, dovezený tovar z krajín mimo eurozóny sa stáva pre Slovensko drahším. Naopak, to čo vyvezieme, sa stáva pri oslabujúcom sa eure lacnejším pre zahraničného odberateľa, čo môže naše výrobky robiť cenovo atraktívnejšími pre odberateľov. "Oslabujúca domáca mena ide ruka v ruke s rastom cien tovarov a služieb a naopak, posilňujúca mena tempo rastu inflácie spomaľuje," dodáva analytička.

Súvisiace články

Aktuálne správy