SHP Harmanec vlani vyrobil 40.506 ton výrobkov, utŕžil za ne 57 mil. eur

Banská Bystrica 15. mája (TASR) – Celkom 40.506 ton papierenských výrobkov vyrobila vlani spoločnosť SHP Harmanec. Spracovala pri tom 42.643 ton zberového papiera. Tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb dosiahli 57 miliónov eur. Zástupcovia firmy to uviedli na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.
"Spracovaním 1000 ton zberového papiera sa ušetrí približne 3000 ton primárnej suroviny, takže SHP Harmanec ušetrí ročne asi 122.400 ton dreva, ktoré by sa muselo vyťažiť a použiť na výrobu buničiny," uviedol výrobno-technický riaditeľ SHP Jozef Horák. "Predstavuje to zhruba 29.000 dospelých ihličnatých stromov vo veku 60 až 80 rokov rastúcich na ploche okolo 980 hektárov," dodal.
Spoločnosť podľa jeho slov v posledných rokoch investuje do komunikácie s konečným spotrebiteľom s cieľom podporiť nákupné zvyklosti smerom k nakupovaniu výrobkov na báze zberového papiera.
Značným environmentálnym prínosom podnikov SHP Group je aj dosahovaný významný vysoký podiel v zhodnocovaní odpadov vznikajúcich v procese výroby hygienických papierov. V spoločnostiach skupiny sa v roku 2011 podarilo z celkovo vyprodukovaných odpadov dosiahnuť 93,1-percentný podiel ich zhodnotenia.
Na modernizáciu kapacít na zvýšenie spracovania zberového papiera v Harmanci prispel aj Recyklačný fond. S jeho podporou sa doteraz zrealizovali štyri projekty za 1,94 milióna eur. "Vlani sme navyše dokončili významnú ekologickú investíciu do odfarbovacej a dobieľovacej linky, ktorá nám umožňuje kvalitnejšie a nákladovo zaujímavejšie spracovanie zberových papierov," doplnil Horák.
SHP Harmanec je vedúcou spoločnosťou SHP Group (Slovak Hygienic Paper Group), čo je nadnárodná spoločnosť združujúca skupinu výrobných a obchodných spoločností z oblasti celulózo-papierenského priemyslu. SHP Group patrí do prvej trojky najväčších producentov hygienických papierov v strednej a juhovýchodnej Európe, zastrešuje osem spoločností v šiestich krajinách Európy s ročným obratom 118 miliónov eur. "V troch výrobných závodoch SHP Group sa ročne vyrobí viac ako 90 tisíc ton papiera“, pripomenul Horák.
V súčasnosti spoločnosť zamestnáva 515 pracovníkov.

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukový záznam

Súvisiace články

Aktuálne správy