Valaliky pri Košiciach majú predpoklady na strategickú investíciu

Jednou z lokalít, ktorá by sa ako potenciálny priemyselný park mohla v Košickom kraji uchádzať o strategickú investíciu, je katastrálne územie obce Valaliky v okrese Košice - okolie

Košice 16. júla (TASR) – Jednou z lokalít, ktorá by sa ako potenciálny priemyselný park mohla v Košickom kraji uchádzať o strategickú investíciu, je katastrálne územie obce Valaliky v okrese Košice – okolie.

Podľa starostu obce Milana Tótha, ktorý je aj regionálnym poslancom Košického samosprávneho kraja, obec v súčasnosti dokončuje zmeny a doplnky územného plánu. V priebehu augusta by ich malo obecné zastupiteľstvo schváliť. Obec chce byť v prípade záujmu o umiestnenie akejkoľvek zaujímavej investície pripravená.

Valaliky má zaradené vo svojom katalógu vhodných lokalít na vybudovanie strategickej investície aj Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, SARIO. Patrí k nim okrem Valalík aj Sereď, Trnava Medziháj, Trnava Juh, Nitra a Kechnec. Katalóg pritom obsahuje okrem štandardného popisu aj dáta v štruktúre vyžadovanej svetovými automobilkami.

Na fakt, že Valaliky sú lokalitou vhodnou pre prípadné umiestnenie ďalšieho automobilového závodu, upozornil bývalý prednosta okresu Košice – okolie Ľuboš Pastor. Podľa jeho informácií už pri úvahách o umiestnení francúzskeho koncernu PSA sa uvažovalo o tejto lokalite. Rozloha približne 300 hektárového pozemku s maximálnym prevýšením dva metre je totiž podľa Pastora ideálna. Okrem dostupnosti vzdelanej pracovnej sily, pozitívom lokality je blízkosť košickej oceliarne U. S. Steel, letiska, vlakového spojenia, vrátane širokorozchodnej trate smerom na Ukrajinu. Výhodou môže byť aj blízky colný sklad v Haniske pri Košiciach. Pozíciu možného priemyselného parku vo Valalikoch posilňujú aj najnovšie informácie o urýchlení budovania severojužnej rýchlostnej komunikácie R4. Podľa predbežných plánov by mala viesť v tesnej blízkosti parku, prípadne bude na neho priamo napojená. Odblokuje sa tým podstatná brzda umiestnenia investícií na východnom Slovensku, ktorou je chýbajúce diaľničné spojenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy