Popradská nemocnica sa možno s Dôverou dohodne

Nemocnica Poprad sa napokon možno dohodne na podpísaní novej zmluvy so zdravotnou poisťovňou Dôvera. „Sme optimisti, vyzerá to tak, že smerujeme k dohode,“ povedal vo štvrtok po stretnutí so zástupcami Dôvery generálny riaditeľ Nemocnice Poprad Jozef Tekáč. Obe strany si do piatku ešte zadali menšie „domáce úlohy“.

„V týchto chvíľach finalizujeme posledné detaily dohody a pripravujeme sa na jej uzavretie. Veríme, že sa situácia v priebehu pár dní upokojí a popradská nemocnica bude môcť poskytovať pre našich poistencov kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ informoval po stretnutí so zástupcami nemocnice riaditeľ úseku nákupu zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť v piatok 13. apríla.

Popradská nemocnica sa od 1. apríla stala nezmluvným poskytovateľom Dôvery. Nezazmluvnenie sa týka ústavnej zdravotnej starostlivosti, špecializovanej ambulantnej starostlivosti, výkonov jednodňovej zdravotnej starostlivosti, osobitne hradených výkonov a spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek. Dôvodom nezazmluvnenia bola podľa Jozefa Tekáča skutočnosť, že Dôvera napriek predkladaniu kompromisných návrhov zo strany nemocnice nechcela zohľadniť potreby financovania zdravotnej starostlivosti v nemocnici.

Účinnosť zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktoré mala Nemocnica Poprad uzavreté so zdravotnými poisťovňami Dôverou a Union skončili už 31. marca. Súčasne od 1. apríla vstúpil do platnosti zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Od začiatku roku sa navýšili aj mzdy lekárov. Tieto tri dôvody boli témami rokovaní vedenia popradskej nemocnice so zdravotnými poisťovňami za účelom navýšenia chýbajúcich zdrojov a kontinuity poskytovania zdravotnej starostlivosti v Nemocnici Poprad. Výsledkom rokovaní bolo predĺženie zmluvného vzťahu len s Union zdravotnou poisťovňou, ktorá podľa vedenia nemocnice zohľadnila potreby tohto zariadenia.

Nemocnica Poprad tak poskytuje podľa zákona poistencom Dôvery výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Od 1. apríla však má nemocnica s poisťovňou zazmluvnené služby Lekárskej služby prvej pomoci, Rýchlej lekárskej pomoci, Rýchlej zdravotníckej pomoci, Dopravnej zdravotnej služby, kožný stacionár, ako aj poskytovanie lekárenskej starostlivosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy