Vzhľadom na stav ekonomiky sú diskusie o exitovej stratégii predčasné

Frankfurt nad Mohanom 4. apríla (TASR) - Ekonomická situácia neumožňuje v súčasnom období ustúpiť od terajšej uvoľnenej menovej politiky, bez ohľadu na určité inflačné tlaky.

Frankfurt nad Mohanom 4. apríla (TASR) – Ekonomická situácia neumožňuje v súčasnom období ustúpiť od terajšej uvoľnenej menovej politiky, bez ohľadu na určité inflačné tlaky. Povedal to dnes po rozhodnutí Európskej centrálnej banky (ECB) ponechať hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime 1 % prezident ECB Mario Draghi. Reagoval tak na požiadavky niektorých predstaviteľov banky, aby ECB ukončila súčasný program nalievania lacných úverov na finančné trhy. Ako hlavný dôvod svojho nesúhlasu s krokmi banky uvádzajú riziko rastu inflácie.
Podľa Draghiho sú však takéto opatrenia nevyhnutné na podporu hospodárstva. "Vzhľadom na súčasný stav ekonomiky a nezamestnanosti, ktorá je na historickom maxime, akákoľvek diskusia o exitovej stratégii by bola v tomto období predčasná," povedal šéf ECB, pričom pripomenul, že tento program pomohol odvrátiť úverovú krízu a navyše je iba dočasný. Zároveň dodal, že banka bude ďalší vývoj pozorne monitorovať.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy