Rodičia zrakovo postihnutých detí sa pre ne naučili vyrábať hračky

Z množstva podporených minuloročných projektov v troch grantových oblastiach Nadácia Orange so svojím strategickým partnerom - bratislavským Centrom pre filantropiu ocenila najinovatívnejšie a najzaujímavejšie titulom Projekt roka a finančnou čiastkou 1500 eur.

Bratislava 31. marca (TASR) – Z množstva podporených minuloročných projektov v troch grantových oblastiach Nadácia Orange so svojím strategickým partnerom – bratislavským Centrom pre filantropiu ocenila najinovatívnejšie a najzaujímavejšie titulom Projekt roka a finančnou čiastkou 1500 eur.
V oblasti sociálnej inklúzie znevýhodnených získal výročné ocenenie projekt Výroba pomôcok na rozvoj hmatu a zraku. Iniciovala ho Nezisková organizácia pre zrakovo postihnutých, n.o. v spolupráci s americkou Perkins School For The Blind. Navrhli špeciálne hračky určené na rozvoj hmatu a jemnej motoriky pre zrakovo postihnuté deti do štyroch rokov. Pre rodiny s takýmito deťmi uskutočnili päťdňový workshop zameraný na výrobu hračiek stimulujúcich motorický a zmyslový vývin dieťaťa. Rodičia s pomocou terapeutiek na ňom tvorili špeciálne pomôcky pre svoje deti. Workshop umožnil rodičom – manželom vzájomne spolupracovať pri výrobe hračiek, zároveň im poskytol priestor pre relax, radosť z tvorivej práce i výmenu skúseností s podobne hendikepovanými rodinami. Projekt bol podporený v rámci grantového programu Prekročme spolu bariéry sumou 1505 eur, teraz mu pribudlo ďalších 1500 eur.
Vodárenské tajchy – zóna oddychu je názov projektu, ktorý získal rovnakú dodatočnú odmenu v oblasti regionálneho a komunitného rozvoja. Iniciovali ho ochrancovia dvoch vodných nádrží Veľká a Malá Vodárenská v Banskej Štiavnici. Nadšenci zoskupení v občianskom združení Kruh spojili rôznych odborníkov a spoločne zhotovili a osadili uzamykateľnú rampu pred vstupom na trávnaté plochy pri jazerách. Tie vybudovali obyvatelia Banskej Štiavnice pred 500 rokmi a sú chránenou pamiatkou UNESCO, avšak bezohľadní vodiči áut a štvorkoliek ničili trávniky tohto obľúbeného oddychového miesta. Súčasťou projektu je spevnenie turistických chodníkov a prepojenie jazier, osadenie drevených lavičiek, zábradlia na mostíku, zhotovenie prístrešku a celkové zveľadenie okolia. Projekt bol podporený v rámci grantového programu Šanca pre váš región sumou 3000 eur.
V oblasti vzdelávania organizátori ocenili ako najlepší projekt s názvom 220 rokov v Komárne. Realizovala ho Židovská náboženská obec v tomto meste a je prvým komplexným vzdelávacím programom o živote židovskej komunity v Komárne. Pozostáva z neformálneho vzdelávania študentov základných a stredných škôl so zámerom dlhodobo znížiť intoleranciu a antisemitské prejavy. Program pripravený odborníkmi z Medzinárodného židovského tábora v Szarvasi je preložený do slovenského a maďarského jazyka. Okrem všeobecných informácií o holokauste a židovstve poskytuje žiakom komplexný pohľad na židovskú rodinu. V rámci grantového programu Otvorená výzva pre mimovládne organizácie v oblasti vzdelávania bol podporený sumou 2500 eur. Ďalších 1500 eur môžu využiť na jeho rozšírenie a skvalitnenie.
Informácie pre TASR poskytol Tomáš Turčan zo spoločnosti Relations Consulting.

Súvisiace články

Aktuálne správy