Namiesto dane z finančných transakcií EÚ možno zavedie daň z akcií

Kodaň 31. marca (TASR) – Európska únia (EÚ) nijako nepostúpila pri presadzovaní plánovanej dane z finančných transakcií. O tejto téma by sa malo v rámci únie aj naďalej diskutovať do konca dánskeho predsedníctva, ale nedajú sa očakávať žiadne zásadné závery, uviedla dánska ministerka hospodárstva Margrethe Vestagerová v Kodani po skončení dvojdňových rokovaní.
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v internom materiáli navrhol najprv zavedenie dane na akcie podľa britského vzoru. Cieľom v dlhodobom horizonte však zostáva zavedenie dane na finančné transakcie.
Vestagerová varovala, že sa nedá očakávať žiadne rýchle presadenie podobného opatrenia na úniovej úrovni, a to aj napriek zhode medzi politikmi, že finančné inštitúty sa musia podieľať na nákladoch spojených s budúcimi finančnými krízami.
Malú daň na nákup akcií predbežne podporilo napríklad Švédsko. To by mohlo otvoriť dvere pre neskoršie presadenie dane z finančných transakcií v EÚ.
Európa hľadá spôsoby ako získať naspäť aspoň časť z miliárd eur, ktoré národné vlády minuli na záchranu bánk počas finančnej krízy. Francúzsko-nemecký plán na daň z finančných transakcií, ktorá by sa týkala aj nákupu dlhopisov a derivátov, odmietli Británia a Švédsko. Obe krajiny sa obávajú, že zdanenie väčšiny finančných obchodov by spôsobilo relokáciu bánk a ďalších finančných inštitútov do iných finančných centier v USA a Ázii, čo by pre vlády v konečnom dôsledku znamenalo zníženie daňových príjmov. Európska komisia naďalej presadzuje zavedenie širokej dane na finančné transakcie.
Švédsky minister financií Anders Borg dnes naznačil, že jeho krajina by mohla podporiť malú daň, ktorá by sa týkala primárne akcií a ktorá by podľa jeho slov nemala negatívny vplyv na finančné trhy. "Ak chceme nájsť riešenie, s ktorým bude súhlasiť všetkých 27 štátov EÚ, musíme byť pragmatickí," povedal pred novinármi v Kodani.
Zdanenie bánk je mimoriadne populárne medzi voličmi v celej Európe, ktorí majú pocit, že znášajú všetky náklady spojené s krízou spôsobenou finančnými špekuláciami. Európa sa však obáva, že ak samostatne presadí daň z finančných transakcií, bez jej zavedenia na globálnej úrovni, bude to mať negatívne účinky na európsku ekonomiku a finančný sektor.

Súvisiace články

Aktuálne správy