O osude eura rozhodne Taliansko a Španielsko

Bratislava 31. marca (TASR) – Eurozóna by mala prežiť obdobie krízy, no pravdepodobne v modifikovanej podobe, očistenej o finančne málo disciplinované štáty. Uviedol to v rozhovore pre TASR český ekonóm Zdeněk Lukáš. „Rozhodujúce však bude, ako dopadnú útoky ratingových agentúr a devízových obchodníkov na Španielsko a Taliansko. To rozhodne celú hru,“ zdôraznil Lukáš.
Prijatie eura na Slovensku bolo politicky aj ekonomicky správne rozhodnutie, podoprené splnením všetkých maastrichtských kritérií. „Slovensko však malo smolu, že prijalo euro práve v dobe, keď sa lámal chlieb a začínala sa ekonomická kríza. Začiatok krízy a najmä problémy s Gréckom i ďalšími krajinami spôsobili, že nebolo možné využiť všetky výhody spoločnej meny,“ upozornil český ekonóm.
Najväčším benefitom pre Slovensko bolo urýchlenie zahraničného obchodu, vďaka ktorému sa stal export ťahúňom ekonomiky. „Záväzok prijať euro si osvojili všetky krajiny V4, no len Slovensko dokázalo vďaka obdobiu ôsmich rokov silnej fiškálnej disciplíny tento cieľ aj splniť,“ uzavrel Lukáš.

Súvisiace články

Aktuálne správy