Vyhláška MZ údajne zvýši záťaž pacientov o 15,8 mil. 

Vyradenie 92 liekov z kategorizačného zoznamu by malo v tomto roku zvýšiť finančnú záťaž pacientov o 15,8 mil. eur. Lieky prestali zdravotné poisťovne preplácať od začiatku decembra 2011, Ministerstvo zdravotníctva SR ich totiž zaradilo na zoznam tzv. doplnkových liekov, za ktoré si pacient musí platiť sám.

Vyradenie 92 liekov z kategorizačného zoznamu by malo v tomto roku zvýšiť finančnú záťaž pacientov o 15,8 mil. eur. Na utorkovej tlačovej besede o tom informovali odborné lekárske spoločnosti. Lieky prestali zdravotné poisťovne preplácať od začiatku decembra 2011, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ich totiž zaradilo na zoznam tzv. doplnkových liekov, za ktoré si pacient musí platiť sám. V minulom roku si za ne pacienti doplatili dohromady 28,9 mil. eur.

Odborné spoločnosti vyhlášku kritizujú dlhodobo. Tvrdia, že rezort zdravotníctva ňou chce šetriť na pacientoch. Priznávajú, že viaceré lieky sú zaradené na zoznam doplnkových opodstatnene, zároveň ale pripomínajú, že v niektorých prípadoch by si pacienti mali priplácať za vysoko efektívne lieky, ktoré sú jedinečnou možnosťou liečby bez možnej alternatívy.

Samotné ministerstvo zdravotníctva sa v minulosti bránilo tým, že chce vyhláškou iba zabezpečiť účelné a efektívne vynakladanie prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy