BP zvládne aj niekoľkoročný súdny spor za haváriu v Mexickom zálive

Londýn 26. februára (TASR) – Britská ropná spoločnosť BP je schopná zvládnuť prípadný dlhodobý súdny spor za ropnú haváriu v Mexickom zálive. Povedal to pre nedeľník The Sunday Telegraph výkonný riaditeľ BP Bob Dudley.
Podľa Dudleyho, ktorý vedenie BP prevzal v októbri 2010 po tom, ako vtedajší šéf Tony Hayward odstúpil z funkcie za spôsob riešenia ropnej havárie, je firma schopná fungovať aj v prípade, že súdny spor bude trvať celé roky. Súd proti BP za haváriu ropnej plošiny Deepwater Horizon sa začína v pondelok (27.2.) v New Orleans. "Musíme si uvedomiť, že toto je biznis, ktorý investuje v 10-ročných cykloch," povedal Dudley.
Spoločnosť vyčlenila na pokuty a náklady spojené s výbuchom a potopením plošiny Deepwater Horizon 40 miliárd USD (29,82 miliardy eur). Výbuch zabil 11 ľudí, ďalších 17 zranil a únik ropy z poškodeného vrtu sa podarilo zastaviť až po troch mesiacoch. Americký prezident Barack Obama označil únik ropy za najhoršiu ekologickú katastrofu v histórii USA.
Podľa Dudleyho spoločnosť BP zlepšila bezpečnostné normy na svojich plošinách, z ktorých na piatich v Mexickom zálive sa opäť pracuje, a je odhodlaná pokračovať v hlbinnej ťažbe.

Súvisiace články

Aktuálne správy