Vplyv stavieb infraštruktúry na prírodu posúdi štúdia

Cieľom štúdie je podľa ministerstva dopravy posúdenie chránených vtáčích území a území európskeho významu NATURA 2000 v spojitosti s dopravnými stavbami na celom Slovensku, ako aj zhodnotenie ich vzájomných vplyvov a dopadov.

Ministerstvo dopravy vyhlásilo verejnú súťaž na vypracovanie štúdie pre identifikáciu stretu záujmov pri výstavbe dopravnej infraštruktúry a ochrane území prírody NATURA 2000. Cieľom štúdie s odhadovanou cenou 50 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty je podľa rezortu posúdenie chránených vtáčích území a území európskeho významu s dopravnými stavbami na celom Slovensku, ako aj zhodnotenie ich vzájomných vplyvov a dopadov.

„Pri ekonomickom rozvoji a výstavbe nedobudovanej dopravnej infraštruktúry prichádza často k stretom záujmov medzi využitím územia a jeho ochranou. Ministerstvo preto túto otázku neberie na ľahkú váhu a prostredníctvom tejto štúdie má záujem identifikovať lokality a eliminovať možné konflikty medzi rozvojom dopravnej infraštruktúry a územiami NATURA

2000,“ informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.

Ministerstvo plánuje otvárať ponuky v tendri na zhotovenie štúdie 21. marca, pričom záujemcovia môžu požiadať o súťažné podklady do 29. februára. Zhotoviteľ štúdie má byť vybratý cez elektronickú aukciu a jej vypracovanie má byť financované z európskych zdrojov cez nelimitovanú technickú pomoc v rámci Operačného programu Doprava. Uchádzači musia preukázať zhotovenie najmenej dvoch štúdií zameraných na posudzovanie vzájomných vplyvov medzi projektmi dopravnej infraštruktúry a sústavou NATURA 2000 s hodnotou minimálne 10 tis. eur bez dane za každú zákazku samostatne.

„Výsledná štúdia bude slúžiť ako podklad pri spracovaní projektových dokumentácií stavieb, pri vyhlasovaní chránených území sústavy NATURA 2000, pri schvaľovaní projektov

na úrovni Európskej komisie, ako aj pri rokovaniach so zainteresovanými subjektmi, napríklad ministerstvom životného prostredia a Štátnou ochranou prírody,“ dodal Krajčovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy