Zamestnávaniu mladých by pomohla reforma vzdelávacieho systému

Bratislava 26. februára (TASR) – Uchádzačom o prácu často chýba požadovaná zručnosť, ktorú od nich vyžadujú zamestnávatelia na trhu práce. "V tejto situácii je okamžite potrebné nastaviť parametre preškolenia uchádzačov o prácu tak, aby odrážali dopyt zo strany zamestnávateľov. Z dlhodobého hľadiska by sme sa mali zamyslieť nad reformou nášho vzdelávacieho systému, lebo produkujeme absolventov škôl, ktorých zamestnávatelia jednoducho nepotrebujú," tvrdí generálny riaditeľ personálnej agentúry EDYMAX Marek Kuchta.
Na problémy so zamestnávaním mladých ľudí upozorňuje Slovensko aj Európska komisia (EK). Na základe jej odporúčaní ôsmim členským štátom Európskej únie (EÚ), v ktorých nezamestnanosť mladých presahuje celoeurópsky priemer, vytvorila Slovenská republika Akčný tím.
"Jeho úlohou bude preskúmať a navrhnúť využiteľnosť prostriedkov z európskych fondov, s cieľom zamestnať väčší počet mladých ľudí," uviedol jeden z členov Akčného tímu a viceprezident Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti Július Mráz. "Bez cielenej rekvalifikácie je mnoho uchádzačov o zamestnanie neumiestniteľných na trhu práce," dodal Kuchta.
Nezamestnanosť na Slovensku v treťom štvrťroku minulého roka vzrástla v porovnaní s druhým štvrťrokom o 0,2 % na približne 361.000 osôb. Na druhej strane, v tom istom období sa medziročne zvýšil aj počet nových pracovných miest o 302 na 14.156.

Súvisiace články

Aktuálne správy