Šéf OECD žiada vytvorenie matky všetkých ochranných valov proti kríze

Mexico City 25. februára (TASR) – Generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) José Ángel Gurría vyzval na zvýšenie ochranného valu ako súčasti mohutného protikrízového finančného mechanizmu.
"Musíme vytvoriť matku všetkých ochranných valov," vyhlásil Gurría na schôdzke ministrov financií a šéfov centrálnych bánk v Mexico City. "Meškáme minimálne šesť mesiacov, ak nie rok," dodal s tým, že čím silnejší ochranný val bude, tým menej hrozí, že krajiny ho budú musieť využívať. Zároveň varoval, že nerozhodnosť vedie k "enormným nákladom," avšak na zavedenie takéhoto ochranného valu je nevyhnutné práve politické rozhodnutie.
Problémom je, že niektoré krajiny a medzi nimi Nemecko, najsilnejšia ekonomika eurozóny, sú presvedčené, že dodatočné navyšovanie stáleho eurovalu nie je potrebné. Nemecko namiesto toho presadzuje prísnejšie úsporné opatrenia a ekonomické reformy.
"Silnejší ochranný val pomôže získať čas, avšak tento čas je potrebné využiť na riešenie podstaty krízy," vyhlásil prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. "To znamená konsolidáciu verejných financií, štrukturálne reformy a skvalitnenie pravidiel na európskej úrovni," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy