Americká vláda nevylučuje vstup do strategických ropných rezerv

Washington 24. februára (TASR) – Americká administratíva zvažuje všetky okolnosti, na základe ktorých by siahla do strategických ropných rezerv. Povedal to dnes pre televíziu CNBC americký minister financií Timothy Geithner v súvislosti s možnými problémami na ropnom trhu vyplývajúcimi z odstavenia dodávok ropy z Iránu.
Niektorí kongresmani za Demokratickú stranu vyzvali Biely dom, aby uvoľnil časť zo strategických rezerv a znížil tak ceny ropy, ktoré sa dostali nad 123 USD (91,71 eura) za barel (159 litrov). Hrozby USA, že dovozcovia ropy z Iránu budú musieť počítať so sankciami, ako aj embargo na dovoz iránskej ropy zo strany Európskej únie, ktoré vstúpi do platnosti v júli, prinútili mnohé ropné firmy zastaviť či obmedziť dovoz ropy z tejto krajiny. Obavy, že dodávky na svetovom trhu sa znížia, posunuli ceny ropy nahor.
"Irán by mohol spôsobiť svetovej ekonomike nemalé škody," povedal Geithner narážajúc na riziko obmedzenia dodávok ropy. "Pracujeme na minimalizácii týchto rizík a snažíme sa zabezpečiť náhradné zdroje zo Saudskej Arábie a iných krajín, ktoré by vykompenzovali výpadok z Iránu," povedal Geithner.
Spojené štáty zasiahli do ropných rezerv naposledy v lete minulého roka. Vtedy USA spolu s ďalšími štátmi združenými v Medzinárodnej agentúre pre energiu (IEA) rozhodli o uvoľnení 60 miliónov barelov ropy zo strategických rezerv. Dôvodom bolo nahradenie výpadku dodávok ropy z Líbye.

Súvisiace články

Aktuálne správy