Grécke úrady preveria, či bývalá vláda nafúkla deficit za rok 2009

Atény 23. februára (TASR) – Grécky parlament dnes schválil návrh na preverenie tvrdení, že predchádzajúca socialistická vláda v roku 2009 "nafúkla" výšku deficitu verejných financií. Tento krok môže znova upriamiť pozornosť na vierohodnosť gréckych údajov iba dva dni po tom, ako sa krajine podarilo získať druhý záchranný úver.
Revízia výšky rozpočtového schodku Grécka v roku 2009 na 15,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) odhalila partnerom v eurozóne rozsah fiškálnych problémov krajiny a odštartovala dlhovú krízu, ktorá vyvolala obavy o ďalší osud menovej únie.
Druhý záchranný úver Grécku v hodnote 130 miliárd eur, ktorý v utorok (21. 2.) schválili ministri eurozóny, je pritom spojený s bezprecedentným dohľadom nad "rozpočtovými praktikami" vlády v Aténach.
Člen predstavenstva gréckeho štatistického úradu vlani v septembri obvinil jeho šéfa Andreasa Georgia, že nafúkol výšku rozpočtového deficitu pod tlakom bývalej socialistickej vlády, ktorá potrebovala argumenty pre zavedenie nových úsporných opatrení.
Strana Nová demokracia, ktorá bola v roku 2009 pri moci, totiž najskôr tvrdila, že schodok verejných financií Grécka dosiahol 4,4 % HDP. Neskôr tento odhad zvýšila na 6 % HDP a tesne pred októbrovými predčasnými voľbami predpovedala, že sa vyšplhá na 9 % HDP. Strana Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) po svojom víťazstve v parlamentných voľbách v roku 2009 revidovala údaje o výške rozpočtového deficitu najskôr na 13,6 % HDP, a potom dokonca na 15,4 % HDP.
"Je časť tieto záležitosti objasniť," vyhlásil súčasný minister financií Evangelos Venizelos.

Súvisiace články

Aktuálne správy