Kabinet nedal súhlas na odčlenenie eustreamu od SPP

Odčlenenie firmy eustream, ktorá prevádzkuje tranzitnú infraštruktúru, vyplýva z tretieho energetického liberalizačného balíčka. Vládny kabinet však nechce ukončiť odčlenenie firmy, pokiaľ nebude liberalizačný balíček schválený v slovenskej legislatíve.

Vládny kabinet nedal súhlas na ukončenie odčlenenia spoločnosti eustream, a.s. od svojej materskej firmy Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP). „Keďže celý tretí energetický balíček nie je implementovaný v právnom poriadku Slovenskej republiky, navrhuje sa, aby sa momentálne nevykonávali konkrétne kroky pred schválením príslušných zákonov,“ uvádza sa v materiáli, ktorý schválila vláda.

Odčlenenie firmy eustream, ktorá prevádzkuje tranzitnú infraštruktúru, vyplýva z tretieho energetického liberalizačného balíčka. Vrcholový manažment Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP), ktorý z väčšej časti tvoria nominanti zahraničných akcionárov, chcel právne odčlenenie svojej dcérskej spoločnosti eustream stihnúť v stanovenom termíne, teda do marca tohto roka. Valné zhromaždenie SPP má o odčlenení rozhodovať 8. marca. Na valnom zhromaždení spoločnosti však musí za odčlenenie firmy eustream zahlasovať aj majoritný akcionár, ktorým je štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR (FNM).

Samotné Ministerstvo hospodárstva SR (MH), ako vykonávateľ akcionárskych práv v SPP už dávnejšie avizovalo, že nezahlasuje za odčlenenie firmy eustream, keďže parlament neschválil novely energetických firiem, vďaka ktorým sa mal implementovať liberalizačný balíček. „Do volieb, respektíve do schválenia tretieho energetického balíčka nepodporujeme a nepodporíme prevod aktív tranzitného plynovodu,“ vyhlásilo ministerstvo. Tento postoj rezortu hospodárstva tak potvrdila svojim rozhodnutím aj vláda.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. je nadnárodná energetická spoločnosť. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku (51 %) a konzorcium Slovak Gas Holding pozostávajúce zo spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ (49 %). Spoločnosť eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete a prepravcom zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd metrov kubických za rok a celkovou dĺžkou 2 270 kilometrov. Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu ako jeho 100-percentná dcérska spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy