Kým sa program pre Grécko neuplatní v praxi, nie je dôvod na radosť

Brusel 21. februára (TASR) – Ministri financií Európskej únie sa dnes v Bruseli dohodli na spoločnom stanovisku týkajúcom sa ďalšieho sprísňovania rozpočtového dohľadu v eurozóne. Členské štáty by na základe dvoch nariadení mali povinne do Bruselu predkladať návrhy svojho rozpočtu do 15. októbra. Ministri financií 27-člennej EÚ boli oboznámení s nočnými rokovaniami euroskupiny, ktoré vyústili do druhého programu pomoci pre Grécko. Český šéf financií Miroslav Kalousek túto dohodu privítal, ale má obavy, či vôbec dôjde k jej naplneniu.
"To, že dohoda bola naplnená, je určite dobrá správa pre finančné trhy, pre stabilitu eurozóny a aj pre Českú republiku, ktorá je od stability eurozóny veľmi závislá," zhodnotil český minister financií dohodu, ktorá sa zrodila počas noci.
Podľa jeho názoru boli rokovania euroskupiny príliš dlhé, ohľadom účinnosti schváleného programu pre Grécko však dodal, že dôležité bude, ako sa Grékom podarí tento program uviesť do praxe.
"Iná vec je ale, do akej miery bude táto dohoda stopercentne naplnená. Schváliť program a potom tento program aj implementovať sú dve rôzne veci," upozornil Kalousek.
Podľa českého ministra financií sú riziká pre úspešné zavedenie do praxe druhého záchranného balíčka pre Grécko veľké. Tak na strane súkromných investorov, ako aj na strane gréckej politickej reprezentácie, ktorá môže čeliť nepredvídaným politickým výzvam.
"Podľa mňa je dobré, že došlo k dohode, ale nevidím veľké dôvody na jasanie. Aspoň dovtedy, kým to, čo bolo dohodnuté, sa skutočne aj naplní," uviedol Kalousek.

UPOZORNENIE: TASR vydá k materiálu zvukový záznam

Súvisiace články

Aktuálne správy