Straty bánk z gréckeho dlhu budú vyššie, než plánovali

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 21. februára (TASR) - Banky prídu takmer o tri štvrtiny hodnoty gréckeho dlhu, ktorý majú vo svojich portfóliách.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 21. februára (TASR) – Banky prídu takmer o tri štvrtiny hodnoty gréckeho dlhu, ktorý majú vo svojich portfóliách. To je o niečo viac, než plánovali. Pre agentúru Reuters to povedali osoby oboznámené so záležitosťou. Atény sa vraj dnes ráno dohodli s predstaviteľmi súkromných investorov na detailoch odpísania ich dlhu.
Investori v posledných týždňoch počítali so stratou vo výške 70 % hodnoty gréckeho dlhu. Odpis by mal byť celkovo vyšší o 8 miliárd eur. Podľa analytika spoločnosti Swordfish Research Garyho Jenkinsa to nie je žiadne prekvapenie, že súkromní investori budú mať vyššiu stratu, keďže politici nedokázali nájsť prostriedky na zaplátanie spomínanej diery. A súkromní investori podobne ako politici dobre vedia, že v prípade neriadeného bankrotu by nemuseli dostať vôbec nič.
Ministri financií eurozóny v noci nadnes nakoniec schválili druhý záchranný balík pre Grécko v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Plánovaný program počíta s tým, že verejný dlh krajiny sa do roka 2020 zníži na 120,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Súkromní investori vymenia existujúce grécke dlhopisy vo svojich portfóliách za nové dlhopisy so splatnosťou až 30 rokov. Podľa dohody banky a poisťovne odpíšu až 107 miliárd eur. Úroky nových dlhopisov dosiahnu počas prvých troch rokov len 2 % a v priebehu 30 rokov v priemere len 3,65 % ročne.
Nové dlhopisy sa začnú emitovať na budúci týždeň. Atény uviedli, že do parlamentu predložia legislatívu, ktorá by súkromných investorov neochotných súhlasiť s odpisom prinútila prijať straty.
Súkromní investori podľa dostupných informácií súhlasili s nominálnou stratou z gréckych dlhopisov vo výške 53,5 % a uviedli, že čistá súčasná hodnota (NPV) ich straty bude vyše 70 %. Strata NPV je reálna strata, ktorá berie do úvahy faktory, ako sú napríklad budúce úrokové sadzby. Dva zdroje oboznámené so záležitosťou tvrdia, že strata súkromných investorov na tejto báze sa vyšplhá na 73 % až 74 %. Investori pôvodne súhlasili so stratou z nominálnej hodnoty vo výške 50 %, čo by sa rovnalo NPV strate okolo 70 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy