Euroskupina chce uzavrieť kapitolu Grécko a venovať sa aj iným problémom

Brusel 20. februára (TASR) – Ministri financií eurozóny (Euroskupina) po príchode do Bruselu dali najavo, že dnešné rokovanie o finálnom schválení druhého programu finančnej pomoci pre Grécko potrvá zrejme do neskorej noci. A tiež naznačili, že by už bolo načase uzavrieť kapitolu Grécko a sústrediť sa na agendu ekonomického rastu v Európe.
„Máme dnes večer všetky prvky gréckej skladačky, aby sme dosiahli konečnú dohodu. Je to ako puzzle – všetky prvky sú už na stole, teraz len musíme nájsť spôsob, ako ich poskladať dokopy,“ opísal dnešné rokovanie Euroskupiny francúzsky minister financií Francois Baroin.
Nemecký šéf financií Wolfgang Schäuble po príchode do Bruselu tiež priznal, že do dosiahnutia konečného znenia dohody pre Grécko ešte zostáva „trochu práce“. Predseda Euroskupiny a luxemburský premiér Jean-Claude Juncker zas uviedol, že dlhšie čakať so schválením pomoci pre Grécko sa už nedá.
“Som pripravený povedať, že dnes budeme mať finálne a rozhodujúce stanovisko. Už nemôžeme strácať nijaký čas,” povedal Juncker o rodiacej sa dohode pre druhý program pomoci pre Grécko.
Írsky minister financií Brian Hayes po príchode na Euroskupinu uviedol, že dohoda pre Grécko je zároveň aj dohodou pre eurozónu a pre celú EÚ. Dodal, že zachraňovanie Grécka bolo dominantnou pracovnou agendou eurozóny za posledný rok. “Potrebujeme sa zamerať na novú pracovnú agendu a tou je skutočný rast našich ekonomík,” zdôraznil Hayes.
Na dnešnom zasadnutí v Bruseli sa okrem Euroskupiny zúčastňujú aj komisár EÚ pre finančné a menové záležitosti Olli Rehn, predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Inštitútu medzinárodných financií, ktorý zastupuje záujmy súkromného finančného sektora zapojeného do riešenia gréckeho dlhu. Všetci spolu budú dnes rokovať aj o úlohe ECB a MMF pri skupovaní gréckych štátnych dlhopisov a tiež o tom, aký bude finálny zisk súkromného sektora zapojeného do znižovania štátneho dlhu Grécka.
Otázky okolo prípadného navyšovania trvalého eurovalu budú tiež predmetom dnešných diskusií, avšak táto téma sa dostane aj na pracovný stôl európskych lídrov počas nadchádzajúceho summitu EÚ a eurozóny 1. a 2. marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy