Rozhodnutie o Grécku už podľa Mikloša nemožno odkladať

Gréci potrebujú už v marci peniaze na financovanie svojho dlhu. Čas na rozhodovanie sa o druhej pôžičke Grécku sa tak podľa ministra financií Ivana Mikloša naplnil.

Rozhodnutie o druhej pôžičke Grécku už nemožno odkladať. Skonštatoval to minister financií Ivan Mikloš v pondelok pred odchodom na rokovanie ministrov financií eurozóny do Bruselu. Gréci totiž potrebujú splácať svoj dlh, čo by bez medzinárodnej pomoci už v marci nezvládali. „Čas sa naplnil a je nevyhnutné prijať rozhodnutie,“ povedal Mikloš.

Zároveň zopakoval svoje vyjadrenia spred týždňa o podmienkach, ktoré je nevyhnutné pre súhlasné stanovisko naplniť. Základnou požiadavkou slovenskej strany je podľa neho pri rokovaniach to, aby sa nenavyšoval objem verejných zdrojov, ktoré majú na záchranu Grécka v rámci druhého úveru ísť, teda pôvodne dohodnutých 130 mld. eur. Na tejto sume by sa pritom formou záruk cez euroval malo podieľať aj Slovensko.

Z pohľadu gréckej strany je podľa Mikloša nevyhnutné zabezpečiť splnenie podmienok tak, aby bol grécky dlh v budúcnosti udržateľný, čo by znamenalo stabilizovanie verejného dlhu na úrovni zhruba 120 % hrubého domáceho produktu. „V prípade, že Grécko bude implementovať všetky prijaté opatrenia, dlh by mal byť udržateľný,“ konštatoval minister. Otázna je však kontinuita v reformách aj po gréckych parlamentných voľbách. Napriek prísľubu najväčších parlamentných strán v reformách pokračovať, nikto nevie situáciu po voľbách odhadnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy