MMF vraj prispeje na druhý úver Grécku len 13 miliardami eur

Washington 18. februára (TASR) – Európa zrejme ponesie väčšinu nákladov na záchranu Grécka. Medzinárodný menový fond (MMF) sa pravdepodobne bude na druhom úvere vo výške 130 miliárd eur podieľať len sumou 13 miliárd USD (9,88 miliardy eur)"), čo znamená, že na krajiny eurozóny pripadne väčšina finančnej pomoci, tvrdia na svojej internetovej stránke americké noviny Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroje oboznámené s priebehom rokovaní o úvere.
"Minimálny" príspevok fondu podľa novín odráža jeho obavy, že sa až príliš angažuje v dlhovej kríze eurozóny. Ale zredukovanie finančného podielu MMF na minimum, ešte vystupňuje politické problémy v eurozóne. Viaceré vlády v bloku sa zúfalo snažia znížiť sumu, ktorú musia požičať Grécku v rámci druhého úveru. No namiesto toho budú nútené zvýšiť svoj príspevok na jeho záchranu na približne 120 miliárd eur. Na porovnanie, na prvom balíku pomoci Grécku sa podieľali sumou zhruba 80 miliárd eur.
Hovorca MMF v tejto súvislosti uviedol, že fond ešte o presnej výške príspevku na pomoc Grécku nerozhodol. V nedeľu (19.2.) bude o nej rokovať s predstaviteľmi eurozóny a v pondelok 20. februára s ministrami financií menovej únie. Na summit ministrov príde totiž do Bruselu aj zástupca MMF.
MMF sa na prvom záchrannom úvere pre Grécko vo výške 110 miliárd eur podieľal 27 % a tretinou na záchranných úveroch pre Írsko a Portugalsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy