Tvrdšia regulácia môže viesť k rozpadu bankových skupín

Budúcnosť finančného sektora je podľa akciového analytika Saxo Bank Tomasa Berggrena v rukách regulátorov

V blízkej budúcnosti možno prídu rozpady veľkých bankových skupín spolu s tým, ako sa budú prispôsobovať tvrdším regulám. „To povedie k modernizácii a vzniku samostatných investičných domov, ktoré budú ponúkať čisto sprostredkovateľské a obchodné služby,“ uviedol akciový analytik Saxo Bank Tomas Berggren. Bankový priemysel sa tak podľa neho zatlačí späť ku svojim koreňom. Bude teda zastávať v ekonomike úlohu sprostredkovateľa úverov skôr ako na vlastné riziko vytvárať finančné nástroje.

Ako výsledok tohto procesu Berggren očakáva, že čoskoro uvidíme „zombie“ banky s „nízkymi“ rizikami a výnosmi, ktoré budú obťažkané hypotékami a spotrebiteľskými úvermi. Rovnako tak v tejto kategórii „zombie“ bánk skončia aj oslabené banky s problémom solventnosti. V mnohých prípadoch pôjde o tie, ktoré sa vlády pokúsili rekapitalizovať. „A potom tu budú banky so skvelým prevádzkovým modelom a rozumným prístupom k riziku, ktoré sa postavia na stupne víťazov,“ skonštatoval Berggren.

V najbližšom čase sa v prípade bankového biznisu dajú pravdepodobne očakávať veľké štrukturálne zmeny. To, ako sa bude bankovníctvo ďalej vyvíjať, je teraz podľa Berggrena v rukách regulátorov, pričom úlohu globálneho strážneho psa zastane Bazilejská komisia. „Je dosť možné, že by nakoniec mohlo opäť dôjsť k oddeleniu investičného bankovníctva od komerčného, čo už bolo výsledkom Glass-Steagallovho zákona v tridsiatych rokoch minulého storočia. Takýto rozpad kompaktného bankového systému by mohol narobiť veľa neporiadku, a navyše by stál veľa peňazí,“ myslí si Berggren.

Súvisiace články

Aktuálne správy