Objem majetku v podielových fondoch vlani klesol o 16 %

Na slovenský trh kolektívneho investovania v minulom roku nevplývali iba zmeny a trendy na zahraničných kapitálových trhoch, ale aj celkové konkurenčné prostredie v slovenskom bankovníctve a legislatívne zmeny.

Objem majetku v podielových fondoch po dvoch rokoch nárastu v minulom roku poklesol. Podľa údajov Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) poklesol v roku 2011 objem majetku vo fondoch medziročne o 15,9 % na 3,9 mld. eur. „Objemom majetku sme niekde mierne nad úrovňou, ktorá bola k 31. decembru 2008,“ zhodnotil minuloročné výsledky na štvrtkovej konferencii výkonný riaditeľ SASS Ivan Znášik.

Na trh kolektívneho investovania podľa asociácie v minulom roku nevyplývali iba zmeny a trendy na zahraničných kapitálových trhoch, ale aj celkové konkurenčné prostredie v slovenskom bankovníctve a aj legislatívne zmeny. Celkový majetok vo fondoch a riadených portfóliách pod správou členov SASS dosiahol ku koncu vlaňajška 5,848 mld. eur.

Celkový objem čistých predajov podielových fondov za rok 2011 dosiahol záporných 588 mil. eur, pričom najvyššie záporné predaje smerovali z fondov peňažného trhu, a to v objeme 599,8 mil. eur. Najvyššie kladné čisté predaje v objeme 148 mil. eur naopak asociácia zaznamenala v prípade špeciálnych fondov nehnuteľností.

Napriek minuloročnej korekcii ohodnotenia aktív na kapitálových trhoch si podielnici podielových fondov pri odpredaji podielov v priebehu roka 2011 zaknihovali zisky. Tie asociácia vyčíslila na približne 55,7 mil. eur, a to zásluhou stabilných výnosov pri konzervatívnych investíciách, ako aj zásluhou vysokého nárastu cien dlhopisových a akciových aktív v rokoch 2009 a 2010.

V roku 2010 celkový objem čistých predajov dosiahol 377,3 mil. eur a v roku 2009 celkové čisté predaje predstavovali takmer 111 mil. eur. Slovenská asociácia správcovských spoločností združuje 16 spoločností z oblasti kolektívneho investovania, ktoré ponúkajú celkovo 457 otvorených podielových fondov.

Súvisiace články

Aktuálne správy