Ceny ropy mierne klesli, príčinou je odsunutie rozhodnutia o pomoci Grécku

Singapur 16. februára (TASR) – Ceny ropy dnes mierne klesli. Príčinou je odsunutie rozhodnutia o druhom balíku pomoci pre Grécko. Straty obmedzujú býčie faktory, ako je strach z výpadku iránskych dodávok alebo neočakávaný pokles ropných rezerv v USA.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes o 7.18 SEČ predával po 101,40 USD (77,45 eura). To je o 40 centov menej ako v stredu (15. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy posilnil o 1,06 a uzavrel na 101,80 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 15 centov na 118,78 USD/barel.
Ceny ropy vyskočili v stredu na 6-mesačné maximum po tom, čo iránska televízia priniesla správu, že Irán zastavil dodávky do 6 krajín Európskej únie (EÚ). Iránske ministerstvo energetiky však správu dementovalo.
"Volatilita rizikových aktív, obavy o dodávky z Blízkeho východu, a pokles ropných zásob v USA majú vplyv na ceny ropy," uviedol analytik OptionsXpress Ben Le Brun. "Napätie v Iráne vždy podporí ceny ropy bez ohľadu na obavy o rast ekonomiky."
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy