Program potravinovej pomoci bude pokračovať do konca roku 2013

Program potravinovej pomoci Európskej únie bude pokračovať aj nasledujúce dva roky. Európsky parlament (EP) totiž v stredu schválil záchranný plán, ktorý mu umožní pokračovať až do konca roku 2013 s rozpočtom do 500 mil. eur ročne. Programu, ktorý využíva aj Slovensko na distribúciu múky a cestovín najodkázanejším osobám, totiž hrozil zánik pre odpor veľkých štátov podieľať sa na jeho financovaní. Informoval o tom EP.

„Takmer 18 miliónov bezdomovcov, nezamestnaných, starých ľudí, ľudí s telesným postihnutím, ale aj početných rodín a slobodných rodičov sa spolieha na potravinovú pomoc. Najdôležitejšie je však zabezpečiť, aby potravinový program pokračoval v poskytovaní potravín občanom aj po roku 2014,“ uviedol predseda vyjednávacieho tímu výboru EP pre poľnohospodárstvo a parlamentný spravodajca pre toto nariadenie Czesław Adam Siekierski z Európskej ľudovej strany.

Nové pravidlá, ktoré prijal Európsky parlament bez hlasovania, majú platiť spätne od 1. januára tohto roku a umožnia, aby program pokračoval až do konca roku 2013. Ročný rozpočtový strop nemá byť vyšší ako 500 mil. eur. Systém pre bezplatnú distribúciu jedla, určený najchudobnejších občanom EÚ, bol zriadený v roku 1987 v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP).

Bezplatné potraviny pôvodne pochádzali z intervenčných zásob Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, no vzhľadom na ich zníženie sa program začal stále viac spoliehať na nákup potravín na otvorenom trhu, a to práve v čase, keď celosvetová hospodárska kríza spôsobila prudký nárast počtu obyvateľov v núdzi. V apríli minulého roku Európsky súdny dvor rozhodol, že program smie využívať len jedlo z intervenčných zásob, ktoré sa však neustále zmenšovali. Hrozilo tak, že finančné prostriedky pre tento program by museli byť v tomto roku znížené na 133 mil. eur oproti 500 mil. eur za rok 2011.

Slovensko v rámci programu potravinovej pomoci rozdáva múku a cestoviny najodkázanejším osobám. Celkovo je oprávnených získať pomoc takmer pol milióna ľudí, pričom spolu plánuje štát rozdať 20 tis. ton potravín.

Súvisiace články

Aktuálne správy