Lídri gréckych strán sa písomne zaviazali plniť podmienky veriteľov

Atény 15. februára (TASR) – Lídri dvoch najväčších gréckych politických strán pripravili písomné ubezpečenia o splnení úsporných opatrení požadovaných medzinárodnými veriteľmi. Uviedli to dnes grécke médiá. Podľa nich predseda strany Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) Jorgos Papandreu podpísal list pre medzinárodných veriteľov v utorok večer (14.2.) a šéf konzervatívnej strany Nová demokracia Antonis Samaras rovnaký krok urobil dnes ráno. Minister financií Evangelos Venizelos zároveň oznámil, že všetky podmienky budú splnené do podvečernej videokonferencie s ministrami financií eurozóny.
Písomné ubezpečenia o pokračovaní v dohodnutých úsporných opatreniach a reformách zo strany hlavných gréckych strán sú podmienkou Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) na to, aby súhlasili s druhým balíkom pomoci za 130 miliárd eur. Veritelia sa totiž obávajú, že po aprílových parlamentných voľbách by predstavitelia víťazných strán prestali slovné prísľuby plniť.
Do dnešného dňa Grécko splnilo iba jednu z troch podmienok, ktoré ministri financií eurozóny stanovili minulý týždeň. Tou bol súhlas parlamentu s novými úspornými opatreniami. Okrem písomného prísľubu o pokračovaní v reformách musí Grécko ešte ušetriť 325 miliónov eur. Keďže Gréci do stanoveného času podmienky nesplnili, šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker v utorok zrušil na dnes plánovanú schôdzku ministrov financií eurozóny v Bruseli. Namiesto nej sa uskutoční iba videokonferencia.
Evangelos Venizelos dnes oznámil, že všetky podmienky budú splnené ešte pred videokonferenciou, ktorá je naplánovaná na zhruba 17.00 h SEČ. Oznámil to krátko po schôdzke s prezidentom Karolosom Papuliasom, ktorý sa s cieľom pomôcť pri riešení krízy vzdal svojho platu.

Súvisiace články

Aktuálne správy