Rast slovenskej ekonomiky v poslednom štvrťroku 2011 je prekvapením

Bratislava 15. februára (TASR) – Rast slovenskej ekonomiky v 4. štvrťroku 2011 analytikov prekvapil. Podľa dnešného rýchleho odhadu Štatistického úrad (ŠÚ) SR vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) medziročne o 3,4 %. „Ako naše, tak aj odhady trhu, hovorili o podstatne pomalšom tempe rastu nad úrovňou 2 %,“ povedala pre TASR analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Sadovská predpokladá, že ekonomiku potiahol dopredu aj v poslednom štvrťroku predovšetkým zahraničný dopyt. „Medziročný nárast očakávame aj v prípade investičnej aktivity či tvorby zásob zo strany podnikateľských subjektov, hoci nie až taký výrazný, ako počas roku 2010,“ dodala analytička.
Spotreba slovenských domácností zostala podľa Poštovej banky slabšia ako v roku 2010 aj v dôsledku pretrvávajúcej nepriaznivej situácie na trhu práce. Naznačujú to však aj maloobchodné tržby, ktoré nerástli ani počas jedného mesiaca posledného štvrťroku 2011. „No a určité utiahnutie opasku, a teda pokles predpokladáme aj v prípade spotreby verejnej správy,“ podotkla Sadovská.
Podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Slovakia Vladimíra Zlackého dokazujú zverejnené čísla relatívnu odolnosť rastu slovenskej ekonomiky voči spomaleniu v západnej Európe. „Vzhľadom na to, že posledné signály indikátorov sentimentu v eurozóne naznačujú obrat v ekonomickom cykle, je pravdepodobné, že ďalšie spomalenie ekonomiky Slovenska už nebude výrazné,“ uviedol Zlacký.
Po očakávanom slabšom 1. štvrťroku 2012, očakáva Zlacký opätovné zrýchlenie rastu slovenskej ekonomiky počas roka. UniCredit Bank Slovakia preto zrevidovala odhad rastu pre rok 2012 smerom nahor z 1,9 % na 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy