Člen vedenia ECB potvrdil možnosť nepriamej pomoci Grécku

Frankfurt nad Mohanom 14. februára (TASR) - Predstaviteľ Európskej centrálnej banky (ECB) potvrdil, že banka by mohla vyplatiť zisky z gréckych dlhopisov vládam členských štátov eurozóny, ktoré by ich následne mohli využiť ako pomoc pre Grécko.

Frankfurt nad Mohanom 14. februára (TASR) – Predstaviteľ Európskej centrálnej banky (ECB) potvrdil, že banka by mohla vyplatiť zisky z gréckych dlhopisov vládam členských štátov eurozóny, ktoré by ich následne mohli využiť ako pomoc pre Grécko.
Francúzsky člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure povedal, že "v prípade zisku…bude tento distribuovaný medzi členské štáty" a dodal, že tie "môžu financie použiť ako výpomoc na riešenie problémov gréckeho dlhu".
ECB kúpila v roku 2010 grécke dlhopisy za výrazne nižšiu cenu v porovnaní s ich nominálnou hodnotou. Banka začala s nákupom dlhopisov s cieľom znížiť náklady na obsluhu dlhu Grécka. Dlhopisy nakúpila v nominálnej hodnote 50 miliárd eur, zaplatila za ne však len 38 miliárd eur. Diskusie okolo ziskov z týchto dlhopisov sa začali vo väčšej miere viesť po tom, ako sa ukázalo, že Grécku aj v prípade druhého záchranného balíka a odpisu časti dlhu zo strany súkromných veriteľov ešte stále chýbajú peniaze.
Atény už skôr žiadali ECB, aby im zisky vyplatila, banka sa však snaží vyhnúť kroku, ktorý by sa dal chápať ako monetarizácia dlhu. Možnosť, že by ECB Grékom predsa len pomohla, však naznačil minulý týždeň aj prezident ECB Mario Draghi. Ten povedal, že v prípade rozdelenia časti zisku členským štátom v rámci kapitálového kľúča, o monetarizáciu dlhu nejde.

Súvisiace články

Aktuálne správy