Zníženie ratingu európskym štátom agentúrou Moody’s zatlačilo na ceny ropy

Cena ropy Brent dnes klesla k hranici 117 USD za barel (159 litrov) po tom, čo ratingová agentúra Moody's znížila úverové hodnotenie šiestim krajinám Európskej únie.

Singapur 14. februára (TASR) – Cena ropy Brent dnes klesla k hranici 117 USD za barel (159 litrov) po tom, čo ratingová agentúra Moody’s znížila úverové hodnotenie šiestim krajinám Európskej únie. To vyvolalo obavy z poklesu dopytu v Európe a oslabilo ázijské akciové trhy a euro. Väčšiemu poklesu cien ropy zabránilo len rastúce napätie na Blízkom východe a nervozita trhov, že by sa mohli obmedziť dodávky ropy vo svete.
Moody’s znížila v pondelok večer (13.2.) rating Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Slovensku, Slovinsku a Malte, pričom Portugalsko stlačila hlbšie do špekulatívneho pásma. Slovensku znížila rating o jeden stupeň z A1 na A2, rovnako ako Slovinsku. Ďalším trom krajinám, Francúzsku, Rakúsku a Británii, ponechala najvyšší rating, no výhľad znížila zo stabilného na negatívny.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci klesla do 7.55 h SEČ o 63 centov na 117,30 USD (88,50 eura) za barel a vymazala zisky z predchádzajúceho dňa. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa znížila o 30 centov na 100,61 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy