Nezamestnanosť v SR závisí aj od ekonomického rastu či stability eura

Bratislava 13. februára (TASR) – Podľa Ivana Švejnu (Most-Híd) je nezamestnanosť viazaná na ekonomiku, a tak jej súčasnú vysokú mieru pomôže vyriešiť najmä opätovný hospodársky rast. Ako upozornil, opatrenia štátu, akými sú napríklad administratívne zásahy či podpora eurofondov, majú v tejto oblasti obmedzenú účinnosť. "V skutočnosti ten vplyv nebude taký razantný, aby sme nezamestnanosť dostali pod 10 %," upozornil dnes Švejna na tlačovej konferencii na tému Trh práce v programoch politických strán a hnutí v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktorú v Bratislave zorganizoval Inštitút zamestnanosti (IZ).
Švejnovi oponoval Ivan Weiss zo strany 99 percent, podľa ktorého je priama súvislosť medzi zamestnanosťou a ekonomickým rastom vyvrátiteľná. Ako jeden z faktorov, ktoré potrebuje budúca slovenská vláda v tejto súvislosti riešiť, uviedol minimálnu mzdu. Je totiž dôležité, aby ľudia, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, mali motiváciu vstúpiť do pracovného procesu. "Dôležité pre nás je, že minimálna mzda sa musí zvýšiť, a to úplne iným tempom, ako sa to dialo v posledných rokoch," vyhlásil Weiss. Veľký potenciál vo zvyšovaní zamestnanosti je podľa neho v poľnohospodárstve a na vidieku.
Stabilita spoločnej európskej meny je kľúčovým faktorom k tomu, aby Slovensko ochránilo pracovné miesta. Tvrdí to Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). "Naša spoločná mena a jej stabilita je priamo spojená s tým, koľko pracovných miest na Slovensku máme a koľko ich bude vznikať," uviedol Štefanec. Jedným z riešení je podľa neho reforma odvodového systému a jeho zjednodušenie na dva odvody. Zamestnanosť má ochrániť aj znižovanie deficitu verejných financií a ponechanie rovnej dane.
Podľa Gabriely Németh (SMK) sa dlhodobá nezamestnanosť prejavuje v regiónoch, kde je celkovo najvyššia miera nezamestnanosti. Pre SMK je preto dôležité zastaviť zaostávanie regiónu južného a východného Slovenska. V pláne má takisto motivovať zamestnávateľov na vytváranie nových pracovných miest, ale aj legislatívnu úpravu obchodných vzťahov. "Zmenou legislatívy vyrovnáme vzťah medzi prvovýrobcami, spracovateľmi a obchodom," povedala Németh.

Súvisiace články

Aktuálne správy