Úroky z nových úverov pre domácnosti vlani klesli

Podľa údajov Národnej banky Slovenska priemerná úroková sadzba z nových úverov domácnostiam dosiahla vlani 6,82 % p.a., čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamenalo pokles o 0,14 percentuálneho bodu.

Priemerná cena nových úverov pre domácnosti v obchodných bankách v minulom roku klesla. Podľa údajov Národnej banky Slovenska totiž priemerná úroková sadzba z nových úverov dosiahla vlani 6,82 % pri medziročnom znížení o 0,14 percentuálneho bodu. Sadzba úverov na nehnuteľnosti s fixáciou do jedného roka klesla o 0,08 bodu na 4,77 %, pri fixácii od jedného do piatich rokov to bol zase pokles sadzby o 0,5 bodu na 4,78 % a pri fixácii nad päť rokov to bolo zníženie o jeden percentuálny bod na 5,72 %. Sadzby na spotrebiteľské a ostatné úvery sa medziročne prevažne znížili, zvýšili sa len pri fixácii do jedného roka.

Priemerná úroková sadzba z nových vkladov domácností splatných na požiadanie sa vlani zvýšila medziročne o 0,03 bodu na 0,39 % p.a. Vklady s dohodnutou splatnosťou do jedného roka vzrástli o 0,22 bodu na ročnú sadzbu 1,97 %, úročenie nad jeden rok vzrástlo rovnako ako aj úročenie vkladov s výpovednou lehotou.

Súvisiace články

Aktuálne správy