Obdobie tzv. plynovej diplomacie sa skončilo

Bratislava 11. februára (TASR) – Privatizácia v Rusku v 90. rokoch 20. storočia bola iracionálna. Ekonomicky a sociálne išlo o kontraproduktívnu privatizáciu, ktorá doteraz zdržiava rozvoj krajiny.
Obdobie tzv. plynovej diplomacie sa už skončilo. Rusko má záujem predávať plyn. Má záujem na tom, aby dodávky plynu boli stabilné. Trh s plynom sa končí, niektoré krajiny, napr. USA, Island či Poľsko hľadajú riešenie v produkcii bridlicového plynu. Uviedol to riaditeľ Ekonomického ústavu Ruskej akadémie vied Ruslan Semjonovič Grinberg. Rozhodne sa stavia proti „trhovému fundamentalizmu“. Podľa Grinberga sa treba vrátiť k podpore vnútornej spotreby.
Akademik Grinberg, šéfredaktor medzinárodného vedecko-spoločenského časopisu Mir peremen a profesor na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave pobudol v dňoch 2. až 5. februára v Bratislave.
Poslucháči Paneurópskej vysokej školy si 3. februára vypočuli jeho prednášku na tému Úloha zoskupenia krajín BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína) pri riešení svetovej finančnej krízy. V ten istý deň na pôde Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) hovoril na tému Rusko pred prezidentskými voľbami.

Rozhovor s Ruslanom Semjonovičom Grinbergom, ktorý je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, TASR uverejní 12. februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy