Pozitívne signály sa zatiaľ neprejavili na raste

Bratislava 10. februára (TASR) – Štvrtok 9. februára sa do dejín pravdepodobne zapíše ako deň, keď si Grécko otvorilo cestu k najväčšiemu záchrannému balíčku pre štát v dejinách. Dohodou na ďalšom balíku vládnych úspor sa totiž predbežne kvalifikovalo na získanie pomoci vo výške ďalších 130 miliárd eur. Okrem toho sa už fakticky konštatuje aj 70-% odpis jeho dlžôb, ktorý by mal stabilizovať jeho dlhovú pozíciu.
V správe ECB konštatoval Drahgi predbežné náznaky stabilizácie v ekonomike eurozóny a zároveň potvrdil úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni. Britská centrálna banka sa rozhodla do tamojšej ekonomiky napumpovať ďalších 50 miliárd libier, aby ochránila krehké zotavovanie. Týmto krokom tak zvýšila cieľ plánu výkupu dlhopisov na 325 miliárd libier.
Trh práce v USA vyslal ďalší pozitívny signál, keď v týždni do 5. februára poklesol počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti nečakane z 367.000 na 358.000 nových žiadostí. Očakávania pritom projektovali ich nárast na 370.000 žiadostí.
Včerajšok sa teda niesol v znamení pozitívnych signálov, no napriek tomu akciové trhy nezaznamenali žiadny výrazný rast. Na svedomí to má pravdepodobne nepriaznivá technická situácia. Viaceré ukazovatele technickej analýzy už totiž nepripúšťajú väčší rast. Od začiatku roka tu bola prudká rally, ktorá už dosahuje svoje maximum, a trhy skôr čakajú na uľavujúcu korekciu, ktorá by schladila prehriate akcie.
Akcie vo štvrtok uzavreli len v miernych ziskoch. Európa: FTSE 100 +0,33 %, CAC 40 +0,43 %, DAX +0,59 % a Euro Stoxx 600 +0,24 % na 263,64 bodu. USA: Dow Jones +0,06 %, S&P 500 +0,15 % a Nasdaq +0,39 %.
TASR informoval analytik Capital Markets, o. c. p., a. s., Martin Cesnak.

Súvisiace články

Aktuálne správy