K rastu cien benzínov v EÚ sa pridali aj ceny nafty

K rastu priemerných cien benzínov v Európskej únii (EÚ) sa po niekoľkých týždňoch pridali aj priemerné ceny nafty. Benzíny minulý týždeň zlacneli v troch štátoch únie, zdraželi v 21 krajinách. Nafta zlacnela v deviatich, zdražela v 11 štátoch. Ako ďalej informoval internetový portál natankuj.sk, ceny benzínov išli podľa únie najviac dole v Nemecku a v Rumunsku, naopak hore na Cypre a v Poľsku. Nafta zlacnela najvýraznejšie v Estónsku a v Portugalsku. Najväčší rast cien nafty únia zaznamenala v Poľsku a vo Švédsku.

Slovensko po niekoľkých mesiacoch stúplo v rebríčku najnižších cien benzínov Európskej únie zo 16. miesta na 15. priečku. V rebríčku najnižších cien nafty je Slovensko na rovnakej pozícii ako pred týždňom, teda na 16. V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky a Rakúska má SR najdrahšie benzíny s daňami. Bez daní sú druhé najlacnejšie po Rakúsku. Nafta bez daní a aj s daňami je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 8,1 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 4,1 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 1,4 centu za liter nižšiu hodnotu ako priemer v únii. Nafta bez daní je v SR v porovnaní s priemerom únie o 2,7 centu za liter drahšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy