Vypočujeme si všetky informácie a až potom budeme rokovať o Grécku

Brusel 9. februára (TASR) – Minister financií SR Ivan Mikloš po príchode do Bruselu na zasadanie ministrov financií eurozóny uviedol, že priebeh dnešných rokovaní o druhom balíčku pomoci pre Grécko sa bude odvíjať od správ, ktoré o situácii v tejto krajine prednesie grécky minister financií Evangelos Venizelos a medzinárodná trojka zostavená z predstaviteľov EÚ, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.
"Budeme posudzovať túto dohodu. Prijmeme informácie od trojky, potom od gréckeho ministra financií a na základe toho sa bude rozhodovať o odklepnutí úverového balíka," povedal Mikloš o pravdepodobnom priebehu zasadania euroskupiny.
Grécky šéf financií Venizelos by mal svojim kolegom z eurozóny podrobne opísať dohodu, na ktorej sa dnes po dlhých rokovaniach zhodli lídri najväčších gréckych politických strán.
Slovenský minister uviedol, že v tomto štádiu je rozhodujúce, aby grécka strana neprichádzala s ďalšími sľubmi, ale treba predložiť konkrétne potvrdenia o rozhodnutí gréckej vlády a gréckeho parlamentu o napĺňaní medzinárodnej dohody. A to, ako dodal Mikloš, je dnes nálada, ktorá prevláda medzi všetkými ministrami, vládami a členskými krajinami eurozóny.
Na otázku, či Slovensko podporí scenár, keď sa Európska centrálna banka vzdá ziskov v spojitosti s nákupom gréckych dlhopisov, Mikloš uviedol, že ministri budú dnes diskutovať o možných scenároch, preňho je však dôležité to, na čom sa už dohodli predsedovia vlád členských štátov eurozóny.
"A to sú limity, 130 miliárd eur pomoci a 120 % alebo číslo blízke 120 % dlhu v roku 2020," povedal Mikloš o pozícii, z ktorej Slovensko pri rokovaniach nemieni ustúpiť.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy