Ministri financií Talianska a Cypru neprídu do Bruselu

Brusel 9. februára (TASR) – Ministri financií Talianska a Cypru sa dnes večer nezúčastnia na stretnutí s rezortnými kolegami v Bruseli, na ktorom sa má rozhodovať o druhom záchrannom balíku pre Grécko. Ani rakúska ministerka Maria Fekterová do Bruselu dnes pravdepodobne nepríde.
Cieľom dnešnej schôdze, ktorú v stredu (8. 2.) zvolal narýchlo predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, Jean-Claude Juncker, je dokončiť návrh druhého záchranného programu pre Grécko.
Premiér úradníckej talianskej vlády Mario Monti, ktorý je zároveň aj ministrom financií, nemôže prísť do Bruselu, pretože je momentálne na návšteve vo Washingtone, kde ho sprevádza aj jeho zástupca Vittorio Grilli. Na dnešnú schôdzu Euroskupiny tak pravdepodobne pôjde štátny tajomník ministerstva hospodárstva pre medzinárodné záležitosti Carlo Monticelli.
Ani cyperský šéf rezortu financií Kikis Kazamias sa dnes nebude môcť zúčastniť bruselského mítingu, tvrdí agentúra Reuters bez bližšieho vysvetlenia.
Rakúska ministerka Fekterová má dnes na domácej politickej scéne dohodnuté rokovania o úsporných opatreniach a zvyšovaní daní, takže pravdepodobne nestihne odcestovať do Bruselu. Šanca, že sa jej to podarí, je podľa zdroja z Viedne veľmi malá.
Výsledok bruselskej schôdze Euroskupiny je však tiež neistý. Gréckym politikom sa totiž ešte stále nepodarilo schváliť úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou úveru od Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky, tzv. Trojky.
Lídri gréckych parlamentných strán dnes v skorých ranných hodinách po zdĺhavých rokovaniach schválili všetky reformy a úsporné opatrenia, ktoré požaduje Trojka, až na jeden bod, a tým je dôchodková reforma. O nej majú rokovať po krátkom odpočinku ešte v priebehu dneška. Je však otázne, či grécky minister financií Evangelos Venizelos odcestuje dnes do Bruselu s kompletnou dohodou.
Podľa lídra pravicovej strany LAOS Jorgosa Karatzaferisa je nádej, že prekonajú rozdielne názory a v nedeľu by mohol dohodu o podmienkach úveru schváliť parlament.

Súvisiace články

Aktuálne správy