Grécko si musí vybrať, či akceptuje požiadavky trojky alebo skrachuje

Bratislava 9. februára (TASR) – Členom eurozóny, vrátane Slovenska, už nestačia prísľuby gréckych predstaviteľov a očakávajú od nich konkrétne kroky potvrdené schválením opatrení v parlamente. "Ak Grécko nebude ochotné akceptovať odporúčania trojky, nebude možná iná alternatíva ako neriadený default. Jasne sme povedali, že Grécko musí splniť tie odporúčania, a nie formou sľubov, ale formou schválených zákonov v parlamente," vyhlásil dnes slovenský minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) krátko pred odchodom na dnešné zasadnutie ministrov financií eurozóny v Bruseli. Tzv. Eurogroup bude dnes podvečer rokovať o druhom balíku pomoci Grécku.
Za najproblematickejšie témy považuje zníženie platov nielen vo verejnom, ale aj súkromnom sektore o 15 %, ako aj ďalšie opatrenia na zníženie deficitu gréckych verejných financií o dodatočné 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Slovensko má podľa Mikloša jasne stanovené základné parametre, ktoré by mal nový balík pomoci spĺňať – aby objem použitých verejných zdrojov nebol navyšovaný nad dohodnutých 130 miliárd eur a aby opatrenia gréckej vlády viedli k dosiahnutiu udržateľnej úrovne verejného dlhu. "Toto sú hranice, za ktoré nemienime ísť, a s tým idem dnes aj na rokovanie ministrov financií eurozóny," avizoval.
Mikloš pritom pripustil aj diskusiu o zapojení Európskej centrálnej banky (ECB) do pomoci Grécku, keďže existuje určitá medzera medzi tým, čo Gréci potrebujú a objemom peňazí, ktorý bol ešte vlani schválený. "Nesúhlasíme s navyšovaním prostriedkov z eurovalu. Primárne by sa mali ďalšie zdroje hľadať v účasti privátneho sektora. Uprednostňoval by som, aby ten rozdiel bol vykrytý účasťou privátneho sektora, nie verejného," deklaroval minister.
Najdôležitejšie v tejto chvíli však podľa neho je, ako sa rozhodne grécka vláda a parlament. "Na jednej strane sú jasne stanovené podmienky trojky a euroskupiny a je na Grécku a jeho reprezentantoch, či takéto podmienky vedia splniť, alebo či sa rozhodnú inak, aj so všetkými rizikami a dôsledkami, ktoré s tým môžu byť spojené," doplnil Mikloš.
Lídri gréckych vládnych strán sa už údajne dohodli na všetkých bodoch v súvislosti s druhým záchranným balíkom, okrem jedného. Oznámil to dnes v noci grécky premiér Jorgos Papadimos. Rokovania budú pokračovať, k dohode teda môžu dospieť ešte pred plánovanou dnešnou schôdzkou ministrov financií krajín eurozóny,

Súvisiace články

Aktuálne správy