Grécko: Lídri strán ukončili rokovania o podmienkach záchranného úveru

Atény 9. februára (TASR) – Schôdzka lídrov gréckych politických strán s premiérom Lukasom Papadimosom ohľadne návrhu dohody s veriteľmi o podmienkach druhého záchranného úveru sa skončila dnes krátko po polnoci, informovala grécka štátna televízia.
Líder krajne pravicovej strany Ľudové pravoslávne hnutie (LAOS) Jorgos Karacaferis rokovania v úrade premiéra Papadimosa opustil. LAOS je jednou z troch strán, tvoriacich grécku koaličnú vládu, pripomenula agentúra Reuters.
Karacaferis po odchode z rokovaní neobjasnil, či akceptoval podmienky zahraničnej pomoci. Uviedol však, že sa väčšina diskusií počas sedemhodinovej schôdzky týkala otázky doplnkových dôchodkov.
Rokovanie premiéra s lídrami parlamentných strán sa tento týždeň trikrát odložilo, aby Grécko získalo čas na dokončenie vyjednávaní so zástupcami Trojky – EÚ, MMF a Európskej centrálnej banky (ECB) – o podmienkach úveru, bez ktorého Atény skrachujú.
Karacaferis dodal, že grécky premiér Papadimos začne rokovať s Trojkou po stretnutí tamojších politických lídrov. Grécko čakajú v apríli predčasné voľby a lídri parlamentných strán sa obávajú hnevu voličov. Ale ak nepodporia nové opatrenia, Grécko nedostane ďalšiu finančnú pomoc a hrozí mu bankrot.

Súvisiace články

Aktuálne správy