Obchodovanie stále ovplyvňuje Grécko

Bratislava 8. februára (TASR) – Utorkové (7.2.) obchodovanie na akciových trhoch bolo zo začiatku silno stratové. Najsledovanejšou atrakciou dňa bolo opäť Grécko, ktoré v rámci aukcie predalo 26-týždenné poukážky v objeme 812,5 milióna eur, pri cieľovej hodnote 625 miliónov eur. Priemerný výnos v aukcii dosiahol 4,86 % v porovnaní so 4,9 % z predchádzajúcej z 10. januára. Dopyt prekonal ponuku 2,72-násobne.
Gréckym politikom sa tiež podarilo aspoň mierne upokojiť svojich občanov, keď vyhlásili možné ponechanie ich trinásteho a štrnásteho platu. Tento kompromisný návrh padol zo strany šéfov vládnych strán, ktorí sú nútení pristúpiť k zníženiu minimálnej mzdy v krajine. To však nebola správa, ktorá by pomohla skorigovať počiatočne straty. Tá prišla až po 16. hodine, kedy ohlásili, že grécka vláda dokončuje text dohody s medzinárodnými veriteľmi o podmienkach druhého úverového programu. Európske akciové indexy tak uzavreli obchodný deň zmiešane: FTSE 100 -0,03 %, CAC 40 +0,18 %, DAX -0,16 %, EuroSTOXX 600 -0,27 % na 263,55 bodu.
V USA sa na poli makrodát neudialo nič prevratné. Jedinou zaujímavosťou bol šéf amerického FED-u Bernanke, ktorý v rámci svojho dnešného prejavu pripustil, že sa trh práce v USA naďalej nachádza relatívne ďaleko od normálu a prejavil svoje obavy ohľadom nezvyčajne vysokej úrovne dlhodobej nezamestnanosti.
Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň lepšie ako konkurencia z Európy: DJI +0,27 %, S&P 500 +0,21 %, Nasdaq +0,07 %.
TASR informoval Boris Penev, analytik Capital Markets o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy