PMÚ udelil vlani pokuty a penále vo výške 13,5 mil. eur

Protimonopolný úrad SR vydal v roku 2011 celkovo 45 rozhodnutí a viedol 117 všeobecných šetrení v prípadoch možného porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR udelil v minulom roku pokuty a penále v celkovej výške 13,499 mil. eur. Celkovo úrad evidoval v roku 2011 viac ako 3,5 mil. eur zo zaplatených pokút a 62 tis. eur predstavovali penále. Príjmy z pokút a penále sú príjmom štátneho rozpočtu. Vyplýva to zo správy o činnosti PMÚ za minulý rok, ktorú úrad predložil do pripomienkového konania. V roku 2010 udelil PMÚ pokuty a penále v sume 9,6 mil. eur.

PMÚ vydal v roku 2011 celkovo 45 rozhodnutí a viedol 117 všeobecných šetrení v prípadoch možného porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Orgány prvostupňového konania, odbor dohôd obmedzujúcich súťaž, odbor koncentrácií a odbor zneužívania dominantného postavenia, vydali v minulom roku 40 rozhodnutí a 5 rozhodnutí vydal druhostupňový orgán. Za porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže uložil odbor dohôd obmedzujúcich súťaž pokuty vo výške 1,38 mil. eur.

Výzvou pre úrad v tomto roku bude podľa zverejnenej správy prioritne zameranie na riešenie tých súťažných obmedzení, ktoré najviac poškodzujú prospech spotrebiteľa. Rovnako sa chce PMÚ sústrediť na aplikovanie nových pravidiel pri posudzovaní koncentrácií, intenzívnu advokačnú činnosť a spoluprácu s inými regulátormi, podnikateľmi a akademickou obcou. „Rovnako dôležité pre úrad bude hľadať riešenia pre to, aby po súdnom prieskume reálne dochádzalo k náprave súťažných deformácií, ktoré poškodzujú spotrebiteľov,“ uvádza PMÚ.

Protimonopolný úrad SR je ústredným orgánom štátnej správy pre podporu a ochranu hospodárskej súťaže. Zriadený bol zákonom o organizácii ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy z 28. augusta 1990.

Súvisiace články

Aktuálne správy