Cena ropy opäť rastie, americká WTI sa predáva nad 99 USD/barel

Singapur 8. februára (TASR) – Cena ropy opäť rastie. Hlavnou príčinou je zlepšenie nálady na finančných trhoch. Črtajúca sa dohoda o ďalšej pomoci Grécku totiž zvýšila rizikový apetít investorov. Ďalším pozitívnym faktorom, ktorý podporil ceny čierneho zlata, je neočakávaný pokles ropných rezerv v USA.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa o 7.51 SEČ predával po 99,12 USD (75,59 eura). To je o 71 centov viac ako v utorok (7. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 1,50 USD a uzavrel na 98,41 USD za barel. Ropa Brent dnes zdražela o 13 centov na 116,360 USD/barel.
Grécky premiér Lukas Papadimos sa dnes stretne v Aténach so šéfmi troch vládnych strán, aby schválili nový úsporný balík, ktorý by mal splniť požiadavky medzinárodných veriteľov. Ďalšie konsolidačné opatrenia sú podmienkou pre ďalšiu finančnú pomoc.
Podľa utorkovej správy American Petroleum Institute ropné rezervy v Spojených štátoch počas uplynulého týždňa klesli o 4,5 milióna barelov, pričom analytici počítali s ich nárastom o 2,3 milióna barelov. Oficiálne údaje zverejní americké ministerstvo energetiky dnes popoludní.

Súvisiace články

Aktuálne správy