Lídri gréckych parlamentných strán rozhodnú o osude krajiny

Atény 7. februára (TASR) – Kým oči celej Európy, ktorej už dochádza trpezlivosť, sa upierajú na Grécko a úradnícka vláda dokončuje finálny text dohody s medzinárodnými veriteľmi o podmienkach druhého záchranného úveru, lídri gréckych politických strán sa snažia vyhnúť zodpovednosti a hodiť vinu za tvrdé úsporné opatrenia na iných.
Osud Grécka však závisí od toho, či podporia reformy a ďalšie škrty vo výdavkoch štátu, ktoré sú podmienkou záchranného balíka. Analytici sa domnievajú, že lídri troch gréckych parlamentných strán, nakoniec akceptujú požiadavky Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), aby pomohli krajine vyhnúť sa bankrotu. Nikto z nich totiž nechce byť obvinený z toho, že zapríčinil krach štátu. No špekuluje sa tiež, že len čo peniaze od veriteľov dorazia do Atén, pustia k vode medzinárodne uznávaného premiéra dočasnej vlády Lukasa Papadimosa, ktorý má krajinu priviesť k predčasným aprílovým voľbám, a vrátia sa k „starej politike“ odmietania úsporných opatrení.
Francúzsko a Nemecko preto navrhujú vytvorenie osobitného účtu, cez ktorý by do Grécka prúdila finančná pomoc. Z nej by sa vyčlenila suma potrebná na splácanie dlhopisov a zvyšok by dostali Atény na chod štátu. Túto myšlienku podporil aj šéf Euroskupiny luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.
Lídri troch parlamentných strán sa dnes večer stretnú s premiérom Papadimosom, aby spolu rokovali o znižovaní platov štátnych zamestnancov a redukcii pracovných miest vo verejnej správe. Eurozóna aj Medzinárodný menový fond požadujú, aby sa písomne zaviazali, že budú dodržiavať podmienky úveru, a podporia úsporné opatrenia a reformy. V opačnom prípade nedostane Grécko ďalšiu pôžičku vo výške 130 miliárd eur. Odbory však už proti novému kolu škrtov a prepúšťania vyhlásili 24-hodinový generálny štrajk.
„Musíme ešte dnes nájsť riešenie,“ uviedol nemenovaný zdroj z gréckej vlády.
Grécku sa kráti čas, pretože záchranný balík musia schváliť aj štáty eurozóny, Európska centrálna banka a MMF, a to do 15. februára. Navyše, lídrom eurozóny už dochádza trpezlivosť s gréckymi politikmi, ktorí neplnia podmienky ani prvého úveru z roku 2010 vo výške 110 miliárd eur.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy