Vytvorenie účtu na splácanie dlhu Grécka nie je scestný nápad

Berlín 7. februára (TASR) – Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker považuje nemecko-francúzsky návrh zriadenia zvláštneho účtu pre Grécko za jeden z prostriedkov boja proti dlhovej kríze krajiny. O myšlienke by mali rokovať ministri financií eurozóny. "Tešíme sa na to, že budeme o tom diskutovať s partnermi z Euroskupiny," uviedol dnes hovorca komisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna.
"Že sa snažíme zaistiť, aby naši grécki priatelia svoje dlhy aj splatili a sa to má dosiahnuť prostredníctvom zvláštneho účtu, nie je žiadna scestná myšlienka," povedal Junker v rozhovore pre rozhlasovú stanicu rbb-Inforadio. Dodal, že treba najprv doladiť detaily, ktoré sú vždy rozhodujúce. Uviedol, že zatiaľ videl len krátke návrhy, ktoré nie sú dostatočné na konečné rozhodnutie.
Juncker opätovne vyzval Atény, aby prijali ďalšie úsporné opatrenia, v opačnom prípade nedostanú ďalšiu finančnú pomoc, bez ktorej sa Grécko dostane koncom marca do platobnej neschopnosti. Až keď sa grécka vláda zaviaže zrealizovať ďalšie konsolidačné opatrenia a bude na stole dohoda so súkromnými investormi o odpise dlhu, až potom sa podľa Junckera dá začať uvažovať o tom, že krajina dostane druhý záchranný balík. K možnosti bankrotu, ktorý Aténam bez ďalšej pomoci hrozí 20. marca, keď majú splatiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur, Juncker povedal, že "to nie je vyhrážka, ale jednoduché popísanie toho, čo môže nastať".
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok (6. 2.) navrhli vytvorenie separátneho účtu na splácanie gréckych dlhov, čo by mohlo upokojiť veriteľov. Podľa Merkelovej grécka vláda by mala garantovaný prístup k financiám na uhradenie svojich dlhov a trhy istotu, že krajina svoje záväzky dodrží. Ani Merkelová, ani Sarkozy návrh bližšie neobjasnili. Francúzsky prezident dodal, že sa na ňom ešte pracuje a že časť finančnej pomoci Grécku by sa mohla uložiť na blokovaný účet vyhradený pre splácanie úrokov alebo dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy