Európska komisia je sklamaná nedôslednosťou gréckych politikov

Brusel 6. februára (TASR) – Grécky čas na záchranu pred bankrotom sa kráti, oznámila dnes Európska komisia (EK) prostredníctvom svojho hovorcu pre finančné a menové záležitosti. Amadeu Altafaj na pravidelnom stretnutí s novinármi uviedol, že komisia dúfala, že sa cez uplynulý víkend Grékom podarí dotiahnuť do konca dohodu o podmienkach, ktorú Aténam stanovili medzinárodní veritelia.
"Pravdou je, že sme už prekročili stanovený hraničný termín," uviedol Altafaj o snahách Grécka získať druhý balík medzinárodnej finančnej pomoci podľa dohodnutých podmienok.
Altafaj spresnil, že EK dúfala, že sa gréckym politikom podarí najneskôr počas víkendu prijať nevyhnutné rozhodnutia pre prijatie dohody, pričom stanovený hraničný termín uplynul v nedeľu (5.2).
"Ide o termíny, ktoré jednoducho nemôžu byť ignorované," uviedol Altafaj. Podľa hovorcu komisára EÚ pre finančné záležitosti Olliho Rehna inštitúcie EÚ sa teraz pokúsia urýchliť potrebné legálne a finančné procedúry, aby naplnili druhý balík finančnej pomoci pre Grécko.
Lídri gréckych strán sa v nedeľu predbežne dohodli na znížení výdavkov v tomto roku približne o 3,3 miliardy eur, čo zodpovedá 1,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), a znížení platov aj nemzdových nákladov, ako i rekapitalizácii bánk bez ich zoštátnenia, ale nenašli zhodu pre prijatie definitívnej zmluvy, bez ktorej krajina nedostane druhý balík finančnej pomoci. V rokovaniach pokračovali dnes, pričom sa od nich očakáva konkrétna odpoveď pre EÚ a Medzinárodný menový fond, či prijímajú podmienky pomoci.

Súvisiace články

Aktuálne správy