BoE pravdepodobne naleje do britskej ekonomiky ďalších 50 mld. libier

Londýn 4. februára (TASR) – Britská centrálna banka podľa ekonómov naleje do ekonomiky ďalšie desiatky miliárd libier, keďže dlhová kríza v eurozóne pravdepodobne stlačí Britániu do druhej recesie.
Z 51 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg si 35 myslí, že vedenie Bank of England (BoE) na budúcotýždňovom zasadnutí oznámi, že nakúpi dlhopisy za ďalších 50 miliárd libier (60,08 miliardy eur) a program nákupu dlhopisov tak rozšíri na 325 miliárd libier. Ďalších 15 ekonómov je presvedčených, že program banka navýši o 75 miliárd libier, a iba jeden ekonóm zmenu v terajšom programe za 275 miliárd libier neočakáva.
V inom prieskume sa 57 oslovených ekonómov zhodlo, že britská centrálna banka ponechá hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,5 %. Banka by svoje rozhodnutie mala oznámiť 9. februára.
Podľa Národného inštitútu pre hospodársky a sociálny výskum by britská ekonomika mala v 1. štvrťroku tohto roka zaznamenať medzikvartálny pokles o 0,2 %. Keďže v rovnakom rozsahu klesla už vo 4. štvrťroku minulého roka, znamená to vstup do recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy